Przepis na cynamonki drożdżowe

0
5

Przepis na pyszne cynamonki drożdżowe

Cynamonki drożdżowe to idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkich wypieków. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale także proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości, aby stworzyć wyjątkowe bułeczki z aromatycznym nadzieniem cynamonowym.

Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na cynamonki drożdżowe, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.

Składniki:

– 500 g mąki pszennej

– 250 ml mleka

– 50 g masła

– 50 g cukru

– 1 jajko

– 1 opakowanie suchych drożdży

– szczypta soli

– 3 łyżki cukru brązowego

– 3 łyżki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj mąkę, suchye drożdże oraz sól. Dodaj roztopione masło, cukier i jajko. Całość dokładnie wymieszaj.

2. Stopniowo dodawaj mleko i wyrabiaj ciasto aż do momentu, gdy będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę mleka, a jeśli zbyt wilgotne – mąki.

Sprawdź także:  Drożdżówki z budyniem

3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

4. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm.

5. W miseczce wymieszaj cukier brązowy z cynamonem.

6. Posmaruj ciasto roztopionym masłem i posyp równomiernie mieszanką cynamonową.

7. Zwijaj ciasto od dłuższego boku, tworząc roladę.

8. Pokrój roladę na kawałki o szerokości około 2-3 cm.

9. Układaj kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

10. Piecz cynamonki w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż staną się złociste.

Po upieczeniu cynamonki drożdżowe będą pachnące i chrupiące na zewnątrz, a miękkie i wilgotne w środku. Możesz podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Sprawdź także:  Jak piec szparagi