Proste wegańskie przepisy – idealne dla początkujących kucharzy
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na zmianę swojego stylu życia i przejście na dietę wegańską. Jednak dla wielu osób wydaje się to trudnym zadaniem, ponieważ nie wiedzą od czego zacząć. Dlatego też przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych wegańskich przepisów, które są idealne dla początkujących kucharzy.
Pierwszym przepisem jest wegański burger z ciecierzycy. Składniki potrzebne do jego przygotowania to: puszka ciecierzycy, cebula, czosnek, bułka tarta, przyprawy (np. sól, pieprz, papryka), olej roślinny oraz bułki do hamburgerów. W pierwszej kolejności należy odsączyć ciecierzycę z zalewy i umieścić ją w misce. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy według własnego uznania. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju po około 3-4 minuty z każdej strony. Na koniec układamy kotlety na bułkach do hamburgerów i dodajemy ulubione warzywa oraz sos. Proste, smaczne i zdrowe!
Wegańskie przepisy na szybki obiad
Kolejnym przepisem jest wegańska pizza z warzywami. Składniki potrzebne do jej przygotowania to: ciasto na pizzę (można kupić gotowe lub przygotować samemu), sos pomidorowy, ulubione warzywa (np. papryka, cebula, pieczarki), przyprawy (np. oregano, bazylia) oraz oliwa z oliwek. W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie rozwałkowujemy ciasto na pizzę i smarujemy je sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy pokrojone warzywa i posypujemy przyprawami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika możemy dodać jeszcze ulubione dodatki, np. rukolę czy pesto. Smacznego!
Ostatnim przepisem jest wegański makaron z pesto z bazylii i orzechów włoskich. Składniki potrzebne do jego przygotowania to: makaron (np. spaghetti), świeża bazylia, orzechy włoskie, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. W pierwszej kolejności gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Następnie przygotowujemy pesto – w blenderze miksujemy liście bazylii, orzechy włoskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec mieszamy makaron z sosem pesto i podajemy na talerzu. Proste, szybkie i pyszne danie gotowe w kilka minut!